Kimyasal peeling, cildi ölü derilerden arındırarak daha canlı ve daha aydınlık bir cilt görünümü elde etmenin yollarından biridir. Alanında uzman kişiler tarafından yapıldığı takdirde oldukça yüz güldürücü sonuçlar sağlayan kimyasal peeling uygulamasında özel asidik formülasyona sahip kimyasal içerikler kullanılarak ciltte yenilenme süreci başlatılır. Pürüzsüz bir cilt görünümü sunan kimyasal peeling uygulamasına dair tüm detaylar bu yazımızda. 

Kimyasal Peeling Nedir?

Kimyasal peeling, bir cilt soyma işlemidir. Cildi ölü hücrelerden arındırarak cildin yenilenmesini sağlar. Cilt mat, cansız ve lekeli görünümünden kurtulup canlı, temiz ve sağlıklı bir görünüm kazanır. İşlem esnasında cilt üzerine uygulanan kimyasal ajanlar sayesinde ciltte kontrollü bir hasar oluşturulur. Ardından cilt yüzeyinin soyulmaya başlamasıyla beraber yaş almaya bağlı olarak kendini yenileme hızı azalan ciltte biriken ölü deriler ciltten arındırılmış olur. Böylece kimyasal peeling sayesinde yenilenmiş bir cilt ortaya çıkar. 

Kimyasal Peeling

Kimyasal Peeling Nasıl Yapılır?

Temel amacı cildi soyarak daha aydınlık ve yenilenmiş bir cilt görünümünün elde edilmesi olan kimyasal peeling işleminde;

  • Uygulamanın yapılacağı bölgenin detaylı muayenesinin ardından öncelikle özel solüsyonlar aracılığıyla cilt derinlemesine temizlenerek cilt yüzeyinde biriken tüm yağ ve kirden arındırılır ve iyice kurulanır. 
  • Hassas bölgelerin fazla soyulup tahriş olmalarını engellemek adına öncesinde vazelin yardımıyla korunması sağlanır. 
  • Kişinin mvecut cilt durumuna ve yapısına bağlı olarak hazırlanan özel kimyasal solüsyon, göz ve kulakların korunmasının ardından tüm cilt yüzeyine uygulanır. 
  • Yine kişiden kişiye göre değişmekle beraber ortalama 5-15 dakika arası cilt yüzeyinde bekletilen kimyasal ajanlar, nötralize edilerek cilt yüzeyinden temizlenir. 
  • Belirli bir süre sonrasında cildin soyulmaya başlamasıyla beraber cilt yüzeyindeki lekeler ve renk eşitsizlikleri giderilir, akne ve sivilceler ciltten uzaklaştırılmış olur.  

Kimyasal Peeling Uygulama Alanları Nelerdir?

  • Ciltteki ölü hücrelerin cilt yüzeyinden uzaklaştırılmasıyla daha parlak ve canlı bir cilt görünümüne kavuşmasında,
  • Akne ve sivilce tedavisinde,
  • Akve ve sivilce tedavisi sonrasında kalan lekelerin giderilmesinde,
  • Güneş, hamilelik ve yaşlılık lekelerinin tedavisinde,
  • Pigmentasyon ve melazma sorunlarının tedavisinde,
  • Pütürlü ve gözenekli cilt yüzeyinin düzeltilmesinde,
  • Yaş almaya bağlı olarak oluşan ince çizgi ve kırışıklık görünümünün iyileştirilmesinde kimyasal peeling uygulaması sıklıkla tercih edilmektedir. 

Kimyasal Peeling Dereceleri Nelerdir?

Tüm diğer medikal ve estetik uygulamalarda olduğu gibi kimyasal peeling uygulamasında da kullanılacak olan soyma derecesi hastanın yaşı, cilt yapısı ve mevcut cilt sorunları özelinde belirlenmektedir. Cildi soyarak yenileme amacıyla uygulanan kimyasal peeling uygulamasında soyma derecesine bağlı olarak 3 ayrı çeşit mevcuttur. 

  • Bunlardan birincisi, yüzeysel peeling uygulamasıdır. Yalnızca cildin üst katmanına müdahale edilerek bu bölgenin soyulmasını hedefler. 
  • İkincisi, orta derecede derin peeling uygulamasıdır. Çoğunlukla papül ve retiküllerin bulunduğu ciltlerde bu sorunların giderilmesi için tercih edilir. 
  • Üçüncüsü ise, dering peeling uygulamasıdır. İşlem esnasında cilt yüzeyine uygulanan kimyasal solüsyon dermise kadar etki ederek soyulma sağlar. Bu sayede epidermis kısa zaman içerisinde soyularak yenilenir ve taze cilt ortaya çıkar. 

Kimyasal Peeling Kimlere Yapılır?

  • Cilt yüzeyinde sivilce, akne, güneş, hamilelik veya yaşlılık lekeleri bulunan,
  • Pigmentasyon ve melazma sorunu yaşayan,
  • Cildinde sivilce ve akne problemi olan,
  • Pütürlü ve geniş gözenekli cilt yüzeyine sahip olan,
  • Cilt yüzeyinde yara izi bulunan,
  • Yaş almaya bağlı olarak cilt yenilenme hızı yavaşlarken, cildi mat ve cansız bir görünüm almış olan,
  • İnce kırışıklık ve çizgilerin görünümünü hafifletmek isteyen,
  • Daha sağlıklı, daha aydınlık ve yenilenmiş bir cilde sahip olmayı arzu eden kişilere kimyasal peeling uygulaması yapılmaktadır. 

Kimyasal Peeling Kimlere Yapılmaz?

  • Gebelik ve emzirme sürecinde olan kadınlara, bu süreçler tamamlandıktan sonra kimyasal peeling yaptırmaları tavsiye edilir. 
  • Cilt yüzeyinde açık yara veya enfeksiyon durumu söz konusuysa iyileşene kadar kimyasal peeling uygulaması yapılamaz. 
  • İşlem esnasında uygulanan kimyasal solüsyonun içerisinde ajanlardan birine alerjisi olan kişilere uygulama yapılmaz. 
  • Son 2 hafta içerisinde cilde lazer veya başka bir soyma işlemi uygulandıysa, cilt kendini toparlayana ve tamamen iyileşene kadar kimyasal peeling uygulaması yapılmamaktadır. 

Kimyasal Peeling Sonrası İyileşme Süreci Nasıldır?

Kimyasal peeling sonrası iyileşme süreci, peeling uygulamasının derecesine göre değişkenlik göstermektedir. Yüzeysel soyma işlemi uygulanan birinci seviye kimyasal peeling uygulamasının sonrasındaki iyileşme süreci çok daha hızlı ve kolayken, epidermise kadar etki eden üçüncü seviye kimyasal peeling uygulamasının sonrasındaki süreç biraz daha zor olmaktadır. Kimyasal yoğunluğu arttıkça iyileşme sürecine de yansıması olmaktadır. Yine bunlara ek olarak kişinin cilt yapısı ile cildinin vereceği reaksiyon ve iyileşme hızı, kimyasal peeling sonrasındaki süreci etkilemektedir. Genel bir iyileşme süresi belirtmek gerekirse, yüzeysel peeling uygulamalarında 1-5 gün içerisinde hafif soyulmalar meydana gelip iyileşme süreci tamamlanırken, daha ileri seviyedeki kimyasal peeling uygulamalarında ise iyileşme sürecinde deri gergin ve ödemli olup cilt yüzeyinde kahverengi bir görünüm meydana gelebilir. Ancak ortalama bir hafta içerisinde cilt yüzeyinin soyulmasıyla beraber bu durumlar da geçmektedir.

Kimyasal Peeling Uygulamasının Yan Etkileri Nelerdir?

Kimyasal peeling uygulaması alanında uzman ve tecrübeli dermatologlar tarafından yapıldığı takdirde oldukça güvenli bir uygulamadır. Ancak tam tersi bir durumda ciltte kalıcı yanık ve lekelere neden olabilmektedir. İşlem sonrasında kişinin cildini çok iyi koruması da işlemin sonuçlarının güvenilir olması açısından önemlidir. Güneşe direkt olarak maruz kalmaktan kaçınılmalı ve evde dahi olunsa güneş kremi sürülmeden gezilmemelidir. Bunların dışında kimyasal peeling uygulamasının hafif yan etkileri;

  • Ciltte kızarılıklık, kuruluk ve pullanma meydana gelebilir. 
  • Melanin üretimi yüksek olan kişilerde işlem sonrasında cilt renginde koyulaşma meydana gelebilir. Bu durumun gerçekleşmemesi için özellikle ilk haftalarda cilt güneş ışınlarından korunmalı ve yüksek faktörlü güneş koruyucu kremlerle korunmalıdır. 

Kimyasal Peeling Ağrılı Bir İşlem Mi?

Kimyasal peeling işlemi esnasında hissedilebilecek ağrı ve acı peeling uygulamasının derecesine ve kişinin ağrı eşiğine göre değişkenlik göstermektedir. Lokal anestezik kremlerle hissedilen ağrı ve acının azaltılması sağlanmaktadır. Yüzeysel ve orta dereceli kimyasal peeling uygulamalarında kişiler genellikle hafif bir yanma hissederken, derin peeling uygulamalarında dermis tabakasına kadar etki eden bir kimyasal solüsyon söz konusu olduğundan dolayı ağrı derecesi de biraz daha yüksek olmaktadır. 

Kimyasal Peeling Evde Yapılır Mı?

Kimyasal peeling uygulaması geri dönüşü olmayan yanık ve lekelere neden olmaması adına yalnızca alanında uzman ve tecrübeli dermatologlar tarafından hijyenik koşullarda yapılması gereken bir uygulamadır. Bu nedenle evde kişinin kendisine uyguluyor olması asla önerilmez. 

Kimyasal Peeling Lekeleri Geçirir Mi?

Özellikle üçüncü derece kimyasal peeling uygulamalarında hazırlanan kimyasal solüsyon cildin en derin tabakalarına kadar etki ettiğinden dolayı işlem sonrasındaki soyulma ve cilt yenilenme derecesi de yüksek olmaktadır. Bu peeling işlemi ile akne, sivilce, yaşlılık, güneş ve yara izlerinde düzelme sağlanmaktadır.  

Kimyasal Peeling Cilde Zarar Verir Mi?

Kimyasal peeling uygulamasının cilde zarar verme derecesi, uygulanan peeling işleminin derecesine göre değişkenlik göstermektedir. Yüzeysel derecedeki uygulamalarda yalnızca 1-5 gün kadar süren hafif kızarıklık ve soyulmalar olurken, daha derin peeling uygulamalarında ciltte geçici gerginlik ve ödem de oluşabilmektedir.  

Kimyasal Peeling Kaç Günde İyileşir?

Kimyasal peeling sonrasındaki iyileşme süresi yapılan peeling uygulamasının derecesine göre değişkenlik göstermektedir. Birinci derecede yapılan yüzeysel peeling uygulamalarında iyileşme süresi 4-6 gün, orta dereceli uygulamalarda 7-8 gün ve üçüncü seviye derin uygulamalarda ise 10-14 gündür. 

Kimyasal Peeling Ne Kadar Etkili?

Kimyasal peeling uygulamasıyla ince çizgi ve kırışıklarda düzelme, cilt lekelerinde açılma, cilt dokusunda yenilenme ve parlama sağlanmaktadır. 

Kimyasal Peeling Kaç Seans?

Kimyasal peeling uygulamasının kaç seans yapılacağı kişinin mevcut cilt yapısına ve sorunlarına göre değişkenlik göstermektedir. Ortalama bir seans sayısından bahsetmek gerekirse, genellikle bir ay aralıklarla yapılan 4-5 seanslık kimyasal peeling uygulaması arzu edilen cilt görünümünün sağlanmasında yeterli olmaktadır. 

Kimyasal Peeling Hangi Aylarda Yapılır?

Kimyasal peeling uygulamasının cilt yüzeyinde soyulmaya neden olması nedeniyle cilt, güneş ışınlarının zararlı ve leke bırakan etkilerine her zamankinden daha fazla açık hale gelir. Bu nedenle uygulamanın sonuçlarının tatmin edici olması ve potansiyel leke kalma riskinden kaçınılması için sonbahar ve kış aylarında yapılması tavsiye edilir. 

Kimyasal peeling sonrası sivilce çıkar mı?

Kimyasal peeling uygulamasının sonrasında cilde kaybettiği nemi kazandırmak için yoğun nemlendirici krem kullanılması gerekebilmektedir. Bu durumda sivilce oluşumu görülse bile kısa süre içerisinde kendiliğinden geçmekte ve herhangi bir sivilce tedavisine ihtiyaç duyulmamaktadır. 

Kimyasal peeling sivilce çukurlarını geçirir mi?

Kimyasal peeling uygulamasında özellikle dermise etki edecek derecede bir kimyasal solüsyon uygulanıyorsa cildin soyulup derinlemesine yenilenmesiyle beraber sivilce çukularında da iyileşme sağlanabilmektedir. 

Kimyasal peeling kaç dakika bekletilir?

Kimyasal peeling solüsyonunun ciltte ne kadar bekletileceği tamamen kişinin cilt yapısına ve sorununa özel olarak belirlenmektedir. Genel bir süreden bahsetmek gerekirse ortalama 5-10 dakika kadar bekletildiği söylenebilir. 

Kimyasal peeling içinde ne var?

Kimyasal peeling uygulamasında cilde sürülen özel solüsyonun içerisinde cilt özelinde ihtiyaç duyulan glikolik asit, salisilik asit, jessner solüsyonu ve triklorasetik asit gibi maddeler kullanılmaktadır. Bu etken maddelerin oranları yine kişinin yaşına, mevcut cilt durumuna ve ihtiyacına göre değişkenlik göstermektedir. 

Kimyasal Peeling Uygulamasının Fiyatı Nedir?

Kimyasal peeling uygulaması, Quartz Klinik’te sıklıkla yapılan bir uygulamadır. Sağlık Bakanlığı onaylı merkezlerin haber ve internet sitelerinde fiyat belirtmeleri yasal değildir. Ayrıca kimyasal peeling uygulamasının fiyatı, doktorun tecrübesine ve kliniğin kalitesine göre değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle kimyasal peeling yaptırarak yenilenmiş ve taze bir cilde sahip olurken mevcut cilt sorunlarından da kurtulmak isteyen hastalarımız Quartz Klinik 0212 241 46 24 numaralı hattımızdan bize ulaşarak randevu ve bilgi alabilirler.