PRP Tedavisi, vücutta iyileşme sürecini başlatan uygulamalardan biridir ve uygulandığı bölgede yenilenme sürecini başlatarak vücudun kendini onarmasını, bu sayede de yaşanan kozmetik ve sağlıksal sorunların giderilmesini amaçlamaktadır. Gelişen teknolojinin estetik dünyasına her gün bir yenisini daha eklediği ve tatmin edici sonuçlar sağlayan işlemlerden biri olan PRP nedir, PRP nasıl yapılır, PRP ne işe yarar gibi cevapları merak edilen sorunun detaylı açıklamaları bu yazıda. 

prp

PRP Nedir?

PRP Tedavisi, vücutta oldukça önemli bir role sahip trombositlerden yararlanılarak vücuttaki iyileşme sürecinin başlatılmasını ve hızlı bir şekilde hasarlı olan bölgelerin yenilenmesini sağlayan bir işlemdir. PRP (platelet rich plasma) işlemi esnasında trombosit açısından zengin plazmalar özel yöntemlerle ayrıştırıldıktan sonra kişinin vücudunda ihtiyaç duyulan bölgeye geri enjekte edilmektedir. Böylece o bölgedeki iyileşme ve yenilenme süreci başlatılmaktadır. 

PRP Tedavisi Nasıl Yapılır?

Hastanın kolunda az miktarda alınan kana santrifüj işlemi uygulanarak trombosit bakımından zengin plazma yani PRP elde edilir. Yaklaşık 15 dakika içerisinde tamamlanan PRP elde etme sürecinin ardından elde edilen PRP mikro uçlu iğneler aracılığıyla kişinin vücudunda ihtiyaç duyulan bölgeye geri enjekte edilir. Kan dolaşımı yoluyla onarılması gereken bölgeye ulaşan trombositler, hızlı bir şekilde yenilenme sürecini başlatırlar. PRP işleminden önceki günlerde hastalar sağlıklı beslenmeye ne kadar özen gösterirlerse, uygulanan plazma da o kadar kaliteli ve etkin olmaktadır. PRP işleminin süresi uygulama bölgesinin genişliğine ve ihtiyacına göre değişmekle beraber ortalama bir saat içerisinde tamamlanmaktadır. 

PRP Tedavisi Neden Önemli?

PRP işleminin önemi, uygulama esnasında yararlanılan trombositlerin yenileyici ve hasar onarıcı etkisinden gelmektedir. Genetik, yapısal, stres, düzensiz beslenme, yaş alma, alkol ve sigara tüketimine bağlı olarak vücuttaki kolajen üretimi ve hücre yenilenmesi yavaşlarken hem kozmetik açıdan hem de sağlık açısından sorunlar ortaya çıkmaya başlar. Bu durumda PRP tedavisi uygulanarak hasarlı dokularda yenilenmenin sağlanması amaçlanmaktadır. Saç dökülmesinden kırışıklık görünümünün hafifletilmesine, tendon yırtılmalarından cilt dokusundaki onarılmalara kadar pek çok farklı amaç için uygulanan PRP işlemi sonrasında kişinin mevcut sağlık sorunları hafiflemiş, saçları güçlenerek kalınlaşmış ve cilt görünümü daha aydınlık ve daha parlak bir görünüm kazanmış olur. 

PRP Uygulamasında Dikkat Edilmesi Gerekenler Nelerdir?

  • PRP uygulaması alanında uzman ve tecrübeli doktorlar tarafında hijyenik klinik şartları altında yapılmalıdır. Bu şartlar sağlanmadan yapıldığı takdirde enfeksiyondan kalıcı sağlık sorunlarına kadar pek çok riski beraberinde taşımaktadır. 
  • PRP uygulamasına karar verilmeden önce işlemi yapacak olan kişilerin seçiminde oldukça titiz davranılmalıdır. 
  • PRP işlemi esnasında kullanılan kit yüksek kaliteli olmalı ve kişiye özel olarak açılmalıdır. Yüksek kaliteli PRP kitinin kullanımı, doğru PRP uygulaması için doğru kit kullanımı ve hijyen koşulları PRP işleminin tatmin edici ve güvenli sonuçlar sağlaması açısından oldukça önemlidir. 

PRP Uygulamasının Avantajları Nelerdir?

  • PRP işlemi esnasında kullanılan trombosit bakımından zengin plazma örenği kişinin kendi kanından elde edildiğinden dolayı vücutta herhangi bir alerjik reaksiyona neden olmaz. 
  • Cerrahi işlemlerle kıyaslandığında oldukça avantajlı bir uygulamadır. Hem cerrahi işlemler gibi uzun pansuman ve iyileşme süreçleri yoktur hem de mali açıdan daha ulaşılabilir bir uygulamadır. Örneğin, bağ ve tendon aşınmalarının tedavisinde tendonlardaki rahatsızlığın boyutu cerrahi operasyon gerektirecek kadar ileri seviyede değilse, PRP uygulaması ile kişi oldukça rahat ettirilebilmektedir. 
  • Kronik ağrı sorunu yaşayan kişilerin sık sık ağrı kesici ilaçlar içip yan etkileriyle başa çıkmak zorunda kalmaları yerine, PRP işlemi ile vücudun doğal olarak kendini yenileme ve hasar onarma mekanizması devreye alınır. Bu sayede yaşanan ağrılarda rahatlama sağlanır. 
  • Alanında uzman ve tecrübeli kişiler tarafından yapıldığı takdirde herhangi bir ciddi yan etki ve risk taşımaz. Yalnızca işlemden sonra ortalama bir hafta sürecek ve sonrasında kendiliğinden geçecek şekilde hafif kızarıklık, morarma ve ödemin gelişmesi normaldir. 

PRP Tedavisi Kimlere Uygulanmaz?

PRP, doğru kişiler tarafından hijyenik koşullar altında yapıldığında her ne kadar yan etkisiz ve risksiz bir uygulama olsa da bazı gruptaki kişilere uygulanması tavsiye edilmemektedir. Bunlar; hamile ve emzirme döneminde olanlar, kan sulandırıcı ilaç kullanmak zorunda olanlar, uygulama bölgesinde aktif enfeksiyonu olanlar, kanser hastaları ve kan hastalığına sahip olan kişilerdir. 

PRP Tedavisi Ne İşe Yarar?

PRP işleminin uygulandığı pek çok farklı alan mevcuttur. Bunlardan bazıları;

  • Yüz, boyun ve dekolte bölgesine genç bir görünüm kazandırılması,
  • İnce çizgilerin ve kırışıklıkların görünümlerinin iyileştirilmesi,
  • Vücuttaki kolajen ve elastin üretimini arttırmak,
  • Sivilce ve akne izlerinin görünümünün hafifletilmesi,
  • Cilt dokusunda yenilenmenin sağlanması,
  • Saç dökülmesinin yavaşlatılması, mevcut saçların canlılığını geri kazandırılarak güçlendirilmesi ve yeni saç çıkışı için saç köklerinin uyarılması,
  • Daha aydınlık, daha sağlıklı ve daha parlak bir cilt görünümünün elde edilmesi,
  • Yara izlerinin tedavisi,
  • Tendon ve bağ sakatlanmaları ile spor yaralanmalarının tedavisi ve hasarın onarılması,
  • Eklem rahatsızlıkları nedeniyle ortaya çıkan ağrının azaltılması ve eklemlerin hareket kabiliyetinin arttırılması,
  • Cerrahi operasyona ihtiyaç duyulmayan kısmi kas yırtılmalarının tedavisi ve kas liflerinin desteklenmesi,
  • Romatoid artrit hastalarının ağrılarının hafifletilip rahat ettirilmesi ve artirit kaynaklı dejeneratif hasarın azaltılmasına katkı sağlamaktadır. 

PRP Tedavisi Kaç Seans Yapılmalı?

PRP uygulamasının seans sayısı ve seans aralıkları ne amaçla yapılacağı ve uygulama bölgesi ile bu bölgenin ihtiyacına göre değişkenlik göstermektedir. Genel bir seans sayısından bahsetmek gerekirse, ayda bir yapılacak olan seanslarla toplam 3-4 seanslık PRP uygulaması arzu edilen sonuçların sağlanmasında katkıda bulunmaktadır. Tedavi sonrasında kalıcı etkilerinin devam etmesi için ise doktor tarafından belirlenen aralıklarla destek seanslarının yapılmasında fayda olmaktadır. 

PRP Uygulamasının Öncesinde Hazırlık Aşaması Var Mı?

PRP uygulamasının öncesinde, uygulama bölgesinin neresi olduğuna ve bölgenin ihtiyacına göre lokal anestezi uygulaması yapılmaktadır. Alanında uzman ve tecrübeli doktor tarafından yapılan detaylı muayene sonrasında PRP işlemine karar verilmesi halinde uygulama bölgesi iyice dezenfekte edilerek enfeksiyon riski ortadan kaldırılır. Ardından ihtiyaç doğrultusunda bölgenin lokal anestezik krem aracılığıyla uyuşması sağlanır. Ortalama 20-30 dakikalık beklemenin ardından uygulama bölgesi uyuşmuş olur ve PRP işlemine başlanır. 

PRP Tedavisi İçin Yaş Sınırı Var Mı?

PRP uygulaması yalnızca cildin canlı ve parlak bir görünüme kavuşması için değil, aynı zamanda tendon hasarları ve spor yaralanmaları gibi sağlık sorunlarında cerrahi boyuta ulaşmadan önce tedavi amaçlı olarak da yapılabilen bir işlemdir. Bu nedenle hemen hemen her yaştaki kadın ve erkeklere genel sağlık durumları uygun olup şeker, böbrek, kalp rahatsızlıkları ve kanser ile kan rahatsızlıkları gibi işleme engel olacak bir rahatsızlık bulunmadığı sürece rahatlıkla uygulanabilmektedir. 

PRP Tedavisi Fiyatı

PRP, Quartz Klinik’te alanında uzman ve deneyimli kişiler tarafından sıklıkla yapılan işlemler arasındadır. Sağlık Bakanlığı onaylı merkezlerin haber ve internet sitelerinde fiyat belirtmeleri yasal değildir. Ayrıca PRP fiyatı uygulama bölgesinin neresi olacağına ve bu bölgenin ihtiyacı ile doktorun tecrübesine ve kliniğin kalitesine göre değişkenlik göstermektedir. Bu nedenle PRP yaptırarak daha canlı ve daha dinamik bir cilde kavuşmak isteyen hastalarımız Quartz Klinik 0212 241 46 24 numaralı hattımızdan bize ulaşarak randevu ve bilgi alabilirler.