Burun Dolgusu

Burun dolgusu yüzün orta bölümünde ilk göze çarpan yer olan burun bölgesine yapılan ameliyatsız bir işlemdir. Burun dolgusu ile burundaki orantısızlık, şekil bozukluğu, düşüklük gibi olumsuz durumlar giderilir. Burun yüz ile uyumlu, pürüzsüz, estetik bir görünüme kavuşur. Burun dolgusuna Ameliyatsız Rinoplasti de denmektedir. Kolay uygulanması ve hızlı iyileşmesi ile etkili sonuçlar alınan popüler bir uygulamadır.

Burun Dolgusu Nedir? 

Burun dolgusu burundaki deformasyon sorunlarını giderme amaçlı yapılan ameliyatsız bir işlemdir. Ameliyat olmak istemeyen kişilerce özellikle tercih edilen bu işlem ağrısız ve kolay bir uygulamadır. Burun dolgusu 2 yöntemle yapılmaktadır. Burun dolgusu yöntemlerinin en sık uygulanan yöntemi Dermal Dolgu ile yapılanıdır. 

Dermal Burun Dolgusu Hyalüronik Asit erken maddesiyle yapılan bir işlemdir. Hyalüronik Asit zaten vücutta bulunan fakat zamanla kayba uğrayan su bazlı, doğal bir maddedir. Uygulanan alanda dolgunlaştırıcı, canlandırıcı, aydınlık bir etki yaratır. Yan etkisi veya zararı yoktur.

Bir diğer dolgu ise Yağ Enjeksiyonudur. Yağ Enjeksiyonu için kişiye Liposuction uygulanarak vücudundaki fazla yağ alınır. Alınan yağ işlemden geçirilerek dolgu için hazır hale getirilir. Yağ Enjeksiyonu uygulanan alanda hacimli, pürüzsüz bir etki yaratır. Kişinin kendi yağı kullanıldığı için bünyeye hiçbir zararı yoktur.  

Burun Dolgusu Kimlere Yapılır?

Burun dolgusu için ilk şart kişinin burnunu beğenmemesi, dolgu yapmaya istekli olmasıdır. Burun dolgusu yapmak için şu şartlar sağlanmalıdır:

  • 18 yaşını doldurmuş olmak.
  • Hamile ya da emzirme döneminde olmamak
  • Alerjik bünyeye sahip olmamak, kronik rahatsızlığın bulunmaması
  • Burnun kemerli olması, burun ucunun düşük olması, burunda orantısızlık, yamukluk olması
  • Burun ameliyatı (Rinoplasti) sonrasında şekil bozukluğu oluşması
  • Burun ameliyatı olunmak istenmemesi ya da ameliyat yapılmasında sakınca bulunmak
  • İleri seviyede burun deformasyonuna sahip olmamak

Burun Dolgusuyla Hangi Değişiklikler Sağlanır?

Burun bölgesinde yaşanan ve burun dolgusuyla giderilebilen deformasyonlar şunlardır:

  • Burun ucu düşüklüğü
  • Burnun kemerli olması
  • Burnun her iki yanının asimetrisi
  • Üst dudak ile burun mesafesinin orantısızlığı
  • Burnun yüz ile uyumsuzluğu
  • Burun ve alın arasındaki mesafenin orantısızlığı
  • Burnun çok dar olması
  • Burnun yamuk olması ve çeşitli şekil bozuklukları

Burun dolgusu uygulamasıyla kişinin burnu ihtiyaca göre kalkık, yüzüyle uyumlu, orantılı, pürüzsüz ve genç bir yapıya kavuşturulur. Estetik olarak güzel bir burna burun dolgusu ile sahip olunabilir.

Burun Dolgusu Nasıl Yapılır?

Burun dolgusunun her 2 yönteminde de (Dermal Dolgu ve Yağ Dolgusu) uygulanış aynıdır. Öncelikle burun bölgesi steril hale getirilerek anestezik kremle uyuşturulur. 10 dakika civarında uyuşma süresi beklenir. Ardından dolgu içeriği ince uçlu enjektörle burnun gerekli noktalarına aktarılır. Enjektörle yapılan uygulama tek seferde değil de küçük aktarımlarla değişik noktalara yapılmaktadır. Uygulama süresi 15 dakika civarındadır. Bu süreçte kişi ağrı ya da acı hissetmez. 

Burun Dolgusu Sonrası İyileşme Süreci Nasıl Geçer?

Burun dolgusu sonrasında kişi hemen günlük yaşamına dönebilir. Burun bölgesinde birkaç gün şişlik, kızarıklık, ödem gibi etkiler görülebilir. Burna soğuk kompres uygulanması rahatlama sağlar. Burun dolgusu sonrasında ağrı yaşanmaz. Karıncalanma, his kaybı, kaşınma gibi etkiler oluşabilir. Bu etkiler 3-4 gün içerisinde kendiliğinden kaybolur ve burun şeklini tam anlamıyla oluşturur. 

Burun Dolgusu Sonrası Nelere Dikkat Etmek Gerekir?

Burun dolgusu sonrasında şunlara dikkat etmek gerekir:

  • Burnu darbelerden korumak
  • Yüz üstü uyumamak
  • Burnu kaşımamak, ovmamak, masaj yapmamak
  • Sıcak banyo yapmamak, sıcak su ve buharlı ortamlardan (hamam, sauna gibi) uzak durmak
  • Başı öne eğmemek
  • Ağır aktivite yapmamak
  • Sigara ve alkol tüketiminden uzak durmak

Burun Dolgusu Fiyatları

Burun dolgusu fiyatları çeşitli etkenler tarafından oluşmaktadır. Uygulanacak dolgu çeşidi, dolgu miktarı, malzeme kalitesi, doktorun deneyimi, burundaki deformasyon gibi etkenler fiyatı belirler. Burun dolgusu yaptırmak isteyen kişiler öncelikle muayene edilirler. Muayene sırasında tüm ihtiyaçlar (burunun alacağı şekil, hangi dolgunun ne kadar uygulanacağı gibi) tespit edilir. Bu tespit sonucunda fiyat da belirlenmektedir. Bu nedenle muayene öncesinde fiyat verilememektedir.

Burun Dolgusu Kalıcı Mıdır?

Burun dolgusu kalıcı bir uygulama değildir. Burun şeklinde kalıcı bir etki sağlamak için burun ameliyatı (Rinoplasti) olmak gerekir. Burun dolgusu geçici etkiye sahiptir. Kişi burun ameliyatı öncesinde burun şeklini görmek ve alışma devresini geçirmek isterse burun dolgusu yaptırabilir. Ya da burun ameliyatı olmasında sakınca bulunan kişiler için işlevsel bir uygulamadır. Burun dolgusunun etkisi dermal dolgularda 1-1,5 yıl, yağ enjeksiyonunda 2-3 yıla dek sürmektedir. Bu sürenin sonunda isteğe bağlı olarak kişi Rinoplasti olabilir ya da yeniden burun dolgusu yaptırabilir.

Burun Dolgusu Nefes Almayı Engeller Mi?

Burun dolgusu nefes almayı zorlaştıran sorunları geçici olarak ortadan kaldırmakta ve kişinin daha rahat nefes almasını sağlamaktadır. Ancak kişinin öncelikle nefes alımını zorlaştıran nedenler tespit edilmeli ve çözüm yolu ona göre belirlenmelidir. Burun dolgusunun yapılış amacı daha çok estetik çözümler sağlamaktır. Burundaki deformasyon ileri seviyede ise burun dolgusu fayda sağlamayacaktır. Böyle bir durumda Rinoplasti yapılmalıdır.

Burun Dolgusu Sonrası Ağrı Yaşanır Mı?

Burun dolgusu yapılırken anestezik kremle burun bölgesi uyuşturulduğu için kişi iğne etkisini hissetmez. Anestezinin etkisi geçtiğinde ağrı ya da acı olmaz. Burun dolgusu kesi ile yapılmadığı için ağrısız ve konforlu bir işlemdir.

Burun Dolgusunun Vücuda Zararı Var Mıdır?

Burun dolgusu her iki teknikte de zararlı ve riskli hiçbir etkiye sahip değildir. Dermal dolgu Hyalüronik Asit içerdiği için doğal ve su bazlı bir içeriğe sahiptir. Yağ enjeksiyonu kişinin kendi vücut yağı kullanıldığı için tamamen doğaldır. Her 2 burun dolgusu da yan etkisiz ve zararsızdır. Kansere yol açmaz. Tümör ya da ur oluşumu görülmez.

Burun Dolgusunda Ne Kadar Dolgu Kullanılır?

Burun dolgusunda kullanılan doz kişiye bağlı olarak değişmektedir. Genellikle markaların 1 dozu 1 ml olmaktadır. Kişilerde dolgu ihtiyacı ortalama 0,5-1 ml’dir. İstisna durumlarda daha fazla dolgu kullanımı da olmaktadır. Kişinin ne kadar dolguya ihtiyaç duyduğu muayene sırasında belirlenir. 

Burun Dolgusu Çıkartılabilir Mi?

Burun dolgusundan memnun olmama ya da vazgeçme durumlarında dolgu eritilerek çıkartılabilir. Bunun için aynı dolgu uygulanışı gibi enjektörle eritici madde (Hyalüronidaz) enjekte edilerek dolgunun hızlıca ve zarar vermeden erimesi sağlanır. Eriyen dolgu vücuttan dışarı atılır. Kişi isterse yeniden dolgu yaptırabilir ya da Rinoplasti olabilir.

Burun Dolgusu Sonrasında İz Kalır Mı?

Burun dolgusu kesi ile yapılmadığı için iz oluşmamaktadır. Burun dolgusu oturduğunda yüzde dolgu yapıldığına dair bir belirti kalmamaktadır.

Burun Dolgusu Nerede Yaptırılır? 

Burun dolgusu yapma yetkisi Plastik Cerrah ya da Dermatologlara aittir. İstenmeyen estetik görünümlerin ve sağlık sorunlarının oluşmaması için dolgu işlemlerinin mutlaka uzman doktorlara yaptırılması gerekmektedir. Burun dolgusu uygulaması Sağlık Bakanlığı onaylı klinik, muayenehane, hastane gibi ortamlarda yapılmalıdır.